Adminisztráció
Magyar Deutsch English
SZÁLLÁSHELYEK  VENDÉGLÁTÓHELYEK  SZOLGÁLTATÓK  SÁRVÁRI LÁTNIVALÓK
 
Szálláskereső
Település
Szállástípus
Kategória
Ár
 
 
 
 
 
Bevezető
Túratippek
Programok
Fotógaléria
Hírlevél
Vendégkönyv
Hasznos információk
Elérhetőségek
Akciós ajánlatok
Előző hónap 2024. Február Következő hónap
H   K   Sz   Cs   P   Sz   V
         1  2  3  4
5  6  7  8  9  10  11
12  13  14  15  16  17  18
19  20  21  22  23  24  25
26  27  28  29         

SZOMBATHELY (26 km)

Szombathely egy 2000 éves múlttal rendelkező település Vas megye, a korábbi Vas Vármegye székhelye. Nevét arról kapta, hogy a városban szombati napokon tartották a heti vásárokat. Szombathely méltán büszke gazdag történelmi múltjára és örökségeire, híres szülötteire, pezsgő kulturális életére. Itt haladt egykor az egyik legjelentősebb kereskedelmi útvonal , a Borostyán út, a római légiós katonák is itt telepedtek le. Az Isis Istennő tiszteletére emelt Szentély világszerte ismert. A város minden augusztusban néhány napra római kori várossá válik, a híres Savaria Történelmi idején. Szent Márton, Európa legismertebb védőszentje Szombathelyen látta meg a napvilágot. Az ő tiszteletére épült Európai Szent Márton Útvonal egy szakasza átszeli a várost. A Márton napi népszokásokra építkezve minden novemberben hagyományos Szent Márton Ünnepet rendeznek Szombathelyen. A vasi székhelyen bárki megtalálhatja a kedvére való kikapcsolódást. A Savaria néven is elhíresült Szombathely történelmi, kulturális látnivalókban bővelkedik. A római időkből származó emlékek mellett gazdag vallási örökséggel rendelkezik, de az aktív turizmus kedvelőinek is remek programot kínál a Tófürdő, a Csónakázó-tó vagy a Termálfürdő. A természet kedvelői akár kerékpárral is bejárhatják a környéket. Szombathely sokoldalúságáról tanúskodik, hogy a szellemi és kulturális élet központja, egyetemi városként pedig az oktatás regionális centruma. A Nyugat kapujaként is emlegetik a települést, hiszen percek alatt átjuthatunk a szomszédos Ausztriába, de érdemes ellátogatni Sárvárra, Kőszegre és Bükre egyaránt.

Fő tér

A város jellegzetes alakot formáló Fő tere már a 13. században, hasonló formában, azaz háromszög alakban terebélyesedett el, akkor még a városfalain kívül volt. Tartottak itt vásárokat, piacokat, de akkoriban a Berzsenyi tér volt a város centruma, mára azonban a Fő tér lett Szombathely szellemi és kulturális központja, valamint mindenki kedvelt találkahelye. Innen indulva minden könnyen elérhető, és maga a Fő tér is számos látnivalót tartogat. Érdemes tehát a városnéző túrát a térről megkezdeni.
Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház
Szombathely egyik legfontosabb ókori építészeti emléke. Az egyiptomi eredetű Isis istennő tiszteletére épült szentély méretei, építészeti kivitele és az itt talált tárgyi leletek gazdasága alapján a Duna-vidéki Isis kultusz központja lehetett. Napjainkban az „Isis savariai otthona” című állandó vallástörténeti kiállítás, valamint az Iseumi Szabadtéri játékok otthona.
Járdányi Paulovics István Romkert
Az ókori Savaria maradványainak legnagyobb egybefüggő részletét a Romkert tája a látogatók elé: császári palota közfürdő, vámház, Mercurius szentély, továbbá műhelyek, fazekas kemencék, római útmaradványok, mozaik felületek és a vár. Legértékesebb része a palotakomplexum.

Történelmi Témapark

A Történelmi Témapark egyedülálló, interaktív állandó kiállítással várja látogatóit, az antik természettudományok bemutató parkjaként.
Savarai Legio Bemutató Raktára
A Történelmi Témapark szomszédságában, a Savaria Legio bemutató raktárában a XV. Appolinaris Legio I. századi komplett felszereltsége élő bemutatós tárlatvezetéssel ismerhető meg.

Székesegyház

Szily János püspök építtette a lebontott vártemplom és várpalota helyén, római maradványokon Magyarország harmadik legnagyobb templomát, amely Hefele Menyhért fő műve.

Püspöki Palota

A Püspöki Palota földszintjén látogatható a Sala Terrena, ahol az egykori középkori várban, majd Szily János püspök által gyűjtött római korból származó feliratos kövek láthatók.

Szent Márton Templom

Szombathely keleti része egykoron egy önálló település volt, Szentmárton. A szombathelyi Szent Márton templomnak az a legendája, hogy Szent Márton szülőházára éült a 9. században. Erről egy 1740 körüli utazó is említést tett, ugyanis akkor a Szent Márton kápolna bejárata fölött az volt olvasható: „HIC NATUS EST SANTUS MARTINUS”, vagyis „Itt született Szent Márton”.

Szent Márton Látogatóközpont

Az Európai Szent Márton Kulturális Útvonal kiindulópontja a Szent Márton Látogatóközpont. Itt áll a Szent Márton tiszteletére felszentelt templom, ami a legenda szerint Martinus szülőháza fölé épült. Szent Márton a középkor egyik legnépszerűbb szentje volt. Szent István király Magyarország védőszentjének választotta.

Kálvária templom

A Kálvária dombon található templom, melyet Szent Kereszt tiszteletére emeltek. A templom mellett rendházat és imatermet hoztak létre. A Kálvária templom a kiindulópontja a Szent Márton történelmi sétaútnak Szombathelyen.

Zsinagóga

A Szombathelyi Zsinagóga Magyarország első tornyos zsinagógáinak egyike. A zsinagóga 1975 óta, mint hangversenyterem működik. A Szimfonikus Zenekar előadásainak, a Bartók Szeminárium nyitókoncertjeinek, karmesterversenyeknek, valamint egyéb rangos rendezvényeknek ad színteret.

Savaria Múzeum

A kiállítás a Nyugat-Dunántúl föld- és élettörténetét mutatja be a séi őskőkori falu, a bronzkori Velem-szent Vid-i város és a római Savaria településeit kiemelve.

Smidt Múzeum

Dr. Smidt Lajos sebészfőorvos magángyűjteménye évezredek kincsestára. A megújított, interaktív kiállítás a kőkortól a biedermeierig 14 gyűjteményegységet mutat be. A régészeti, hadtörténeti ritkaságokat rejtenek. A barokk, empire, biedermeier termek enteriőrjeiben festmény, bútor, ezüst, porcelán műtárgyak és régi viseletek láthatóak.

Szombathelyi Képtár

Az 1985-ben megnyílt Szombathelyi Képtár országos gyűjtőkörű múzeum, évente több időszaki kiállítást rendez. Törzsgyűjteményében régebbi  (17-19. századi) darabokat is őriz, de a művek többsége 20. századi magyar művészekhez kötődik.

Vasi Skanzen

A Vasi Múzeumfalu a megye elmúlt két évszázadának paraszti életformáját, a népi építészeti kultúrát mutatja be. A skanzen 1973-as megnyitása óta 27 településről 43 építményt sikerült átmeneti és újból felépíteni. Őshonos magyar háziállatfajták betelepítése, az itt létrehozott etnobotanikai kert növényvilága, és a rendszerességgel szervezett hagyományőrző programok teszik teljessé, élő és eleven színterekké a Múzeumfalu portáit.

Erdészeti Tudományos Intézet Kámoni Arborétuma

A 27 ha-os Kámoni Arborétum Pannónia legszebb gyűjteményes kertje és így fotósok zarándokhelye is egyben. Az örökzöldek és fenyők – köztük mamutfenyők – mellett a látogatók kedvencei a több ezer csodálatosan virágzó rododendron, a gazdag magnólia- és japánjuhar gyűjtemény, valamint a 120 éves, óriás famatuzsálemek. 5 km hosszú sétaút, különlegesen kialakított tórendszer, padok és asztalok szolgálják a kényelmes élménydús időtöltést. Az arborétum területén ökoturisztikai látogató és oktató központ került kialakításra, ahol interaktív és látványos kiállítások is várják a látogatókat.

Csónakázó tó

A város zöldövezetének gyöngyszeme a Csónakázó- és horgásztó. A közel 10 hektáron elterülő vízfelület gyönyörű környezetben remek kikapcsolódást, pihenést, szórakozást, sportolási lehetőséget nyújt.

Fedett uszoda és Termálfürdő

Szombathely legszebb zöldövezetében helyezkedik el az egész évben nyitva tartó Fedett Uszoda és az idényjelleggel működő Termálfürdő.

Tófürdő

A vízi kalandorokat a Csónakázó tó szomszédságában várja a megújult Tófürdő. Itt úszómedence, tanmedence, gyermekmedence és csúszdák teszik élvezetessé a forró nyári napokat.

Kalandváros

Az egy hektáros terület központjában magasodó favár, kilenc tornyával, csúszdáival és kötéllétráival az önfeledt játék kimeríthetetlen variációit kinálja.

Holdfényliget Kalandpark

A vadregényes, varázslatos Holdfény Liget lehetőséget ad a sportolás szerelmeseinek, hogy különféle izgalmas eszközöket (pl.: erdei drótkötélpálya, quad, vadvízi evezés) próbáljanak ki és néhány aktív órát, napot vagy hetet töltsenek el a város zajától távol.

Weblaphttp://www.szombathely.hu

 


Hírlevél kérése
FELIRATKOZÁS / LEIRATKOZÁS
SZÁLLÁSHELYEK VENDÉGLÁTÓHELYEK SZOLGÁLTATÓK SÁRVÁRI LÁTNIVALÓK Túratippek Fotógaléria Gyakori kérdések Elérhetőségek
APARTMANOK
PANZIÓK
FOGADÓK
  ÉTTEREM
SÖRÖZŐ / BOROZÓ
KÁVÉZÓ / FAGYIZÓ
    NÁDASDY FERENC MÚZEUM
SÁRVÁRI ARBORÉTUM
   
www.ysolutions.hu Hasznos linkek   •   Médiaajánlat   •   Copyright © 2014. Sárvár Travel   Minden jog fenntartva.